HTML

Artaban blog

"Pedig így szólt az ígéret a múltból: - "Valahol! Valamikor! Valami!" Hitték a bölcsek, hitték a hívők, - mióta élünk, e hitetést hallani. De már reánk tört a tudás: - Valami nincs sehol!" Váci Mihály: Valami nincs sehol

Friss topikok

  • Véleményterrorista: A cím akár a következő is lehetett volna: "bolond lyukból bolond szél fúj" (2010.11.21. 19:54) A kezemet figyeljék! Csalok.
  • Hernyótalpas szőlőbányász: Nincs kegyetlenebb fegyver a nyilvánosságtól, a humortól... (2010.11.20. 13:10) Vegyél fel a listádra!
  • Vers mindegykinek: Még kér a nép... Lesz még vers? (2010.11.20. 13:07) Népnemzeti vers

VPOP és a "kispapír"

2009.12.16. 19:35 Artaban

2005. Beregi forgószél. Van-e olyan, az ukrán- magyar határon átkelő, aki nem ismeri ezt az eszement elnevezést?

2005 őszén a jövedéki adóbevétel csökkenés visszaszorításának lehetőségét kínálta az ukrán határon való átkelés aljas módon történő megszigorítása.

20 méteres út megtétele órákba került az átkelő területén. Kiadták a parancsot, a vámosok teljesítették a forgalom olyan mértékű lassítását, ami embertelen és megalázó volt. Nemcsak a csempészek, de bármely, az adóját becsülettel befizető magyar állampolgárnak.

Egyértelmű, hogy a Fehérgyarmati, Csengeri, Mátészalkai és Vásárosnaményi kistérségben elért egyéni országgyűlési képviselő választás Fideszes sikere nagymértékben ennek is köszönhető. Volt.  (a képen még az sem változtatott, hogy fideszes prominensek- akár jogi végzettséggel is-, nem a törvénytelen eljárások ellen emelték fel szavukat, hanem a csempészek jogairét. Összemosva a sanyarú sorsú szatmári, beregi emberek megélhetését a csempészek tevékenységével!)

Hiányzik még a képből, az akkor bevezetett "kispapir". Tájékozatlanok kedvéért: az adatvédelmi törvényt sárba taposva személyes adatok körébe tartozó, készletező adatgyűjtést szolgáló cetlik kötelező kitöltetése, amit az adatvédelmi biztos több beadvány hatására is törvénytelennek minősített. Kár, hogy állásfoglalása végén nem a törvénytelen gyakorlat megszűntetésére hívott fel, hanem javasolta a VPOP vezetőjének, hogy kezdeményezzen törvénymódosítást a törvénytelen gyakorlat törvényessé tétele érdekében!

A "kispapír" célja: begyűjteni az adatokat, hogy nyomon kövessék a gépjárművek tankjában áthozott, illegálisan értékesített üzemanyag mennyiségét.

2009. tele. SIKERÜLT. Legalábbis így gondolták, akik elrejtették a 2003. évi CXXVI. törvény, a közösségi vámjog végrehajtásáról című jogszabályban a "kispapir"on szereplő kitételeket.

A "kispapir" hátoldala a következőket tartalmazza:

Tájékoztató

Tájékoztatom, hogy az adatszolgáltatási kötelezettsége a közösségi vámjog végrehajtásáról szóló 2003. évi CXXVI. törvény (Vtv) 17. §(4) bekezdésén alapul. Amennyiben az adatszolgáltatást részben vagy egészben megtagadja, úgy a Vtv. 61/A. (1) bekezdés f.) pontja alapján igazgatási bírsággal sújtható. A Vám- és Pénzügyőrség az Ön személyes adatait a rögzítés napját követő 30 napig őrzi meg. A harmincadik napon az Adatlapok megsemmisitésre kerülnek. Az Ön rögzített személyes adatait kizárólag a Vám- és Pénzügyőrséggel szolgálati,- illetve közalkalmazotti jogviszonyban álló, erre feljogosított személyek ismerhetik meg, azokat a Vám- és Pénzügyőrség a büntető-, illetve a szabálysértési ügyekben eljáró hatóságokon kívül harmaik személynek nem adja át. Személyes adatainak kezelésével kapcsolatban a helyszínen a vámszerv vezetőjéhez, illetve a Vám- és Pénzügyőrség Adatvédelmi Felelőséhez fordulhat további információért, jogorvoslatért.

A Tájékoztatót tudomásul vettem, a túloldali adatok a valóságnak megfelelnek:

...........................

Utas aláírása

Előoldala kettő részből áll, az utas Utlevél száma mellett a gépjárművezető nevéről, jármű rendszámáról, üzemanyag ttipusáról, mennyiségéről, kilométer óra állásáról kell mindkét térfélen nyilatkozni.

Azon már felesleges lovagolnom, hogy vagy minden határon szíveskedjenek a vámosok ilyen "kispapir" kitöltését kérni, vagy felejtsenek már el bennünket!

Kopizom a hátoldalon említett paragrafusokat:

17. § (4) bekezdése

(4) A vámhatóság a vámmentességi rendelet 112. cikke alapján történő vámmentes üzemanyag-behozatal esetén a vámmentességi rendelet 115. cikkének (1) bekezdése szerinti kötelezettség ellenőrzése, valamint a vámmentességi rendelet 115. cikkének (2) bekezdése szerinti vámfizetési kötelezettség teljesítésének biztosítása érdekében jogosult a szabad forgalomba bocsátás vámeljárás alanyának természetes személyazonosító adataira, továbbá a gépjármű belépésének időpontjára, rendszámára, üzemmódjára, a kilométeróra állására valamint a behozott üzemanyag mennyiségére vonatkozó adatokat kérni. Az adatszolgáltatás formáját az országos parancsnok tájékoztatóban teszi közzé.

Az országos parancsnok tájékoztatója engem nem igazán nyűgöz le!

Ha a vámos kérdez, válaszolok. De a jó édes@nyjukn@k kell "kispapirokat" gyártatni.

a következő:

61/A. § (1) bek. f.) pontja:

ellenőrzés akadályozása

esetén az eljáró vámszerv vámigazgatási bírságot szab ki.

Igen. Felháborít, hogy megint packázik velem, velünk egy hatóság. Azért másoltam ide az idézett jogszabályokat, hogy mindenki szabadon alakíthassa ki ezzel kapcsolatos álláspontját.

Sokan nyugtatnak, ne törődjek vele. Gépjárművem tankja kicsi, és lezárt. Annyira, hogy üzemanyagot nem lehet belőle leengedni. Akkor minek idegesítem magam- mondják.

 

VPOP. Meglepődnék, ha blogokat olvasgatnának. DE...!

Válaszoljanak már arra, hogy milyen jogforrásra hivatkozva folytatnak szintén készletező adatgyűjtést a közutak mentén. Képzeljék! Önök mennek az úton gépjárművel. A vámos úr- természetesen a közlekedés biztonságát gyakran veszélyeztető módon parkolva- kiugrik önök elé. Igazoltat, kocsit átvizsgál. Elkéri a személyi igazolványt, lakcím kártyát és felírja az adatokat, plusz az utazók számát is. Állítva, hogy 8 napon belül megsemmitik a rögzített adatokat! Azt a különleges lehetőséget már nem is említem, hogy egy rövid útszakaszon előfordult, hogy két vámos, egy határőr társaság és kettő rendőrségi igazoltatásban is részem volt annak idején...

Szerintem egyszerűbb lenne megkönnyíteni munkájukat és elrendelni, hogy a határmenti térségekben a lakásunkat is csak előzetes bejelentés után hagyhatjuk el!!!

NEM ISMERŐS VALAHONNAN? 2009. DECEMBERÉBEN?

Szólj hozzá!

Címkék: törvény visszaélés vpop forgószél adatvédelmi beregi

A bejegyzés trackback címe:

https://artaban.blog.hu/api/trackback/id/tr861602873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása