HTML

Artaban blog

"Pedig így szólt az ígéret a múltból: - "Valahol! Valamikor! Valami!" Hitték a bölcsek, hitték a hívők, - mióta élünk, e hitetést hallani. De már reánk tört a tudás: - Valami nincs sehol!" Váci Mihály: Valami nincs sehol

Friss topikok

  • Véleményterrorista: A cím akár a következő is lehetett volna: "bolond lyukból bolond szél fúj" (2010.11.21. 19:54) A kezemet figyeljék! Csalok.
  • Hernyótalpas szőlőbányász: Nincs kegyetlenebb fegyver a nyilvánosságtól, a humortól... (2010.11.20. 13:10) Vegyél fel a listádra!
  • Vers mindegykinek: Még kér a nép... Lesz még vers? (2010.11.20. 13:07) Népnemzeti vers

Luzhanka- 2010. január

2010.01.09. 16:28 Artaban

 

 
Azok kedvéért, akik nem kívánták megismerni annak idején a magyar-ukrán határon való átkelés szennyét, csak röviden leírom, hogyan lehetett még pát éve is átjutni az ukrán oldalra.
Oda, sorompó állta utunkat. 100 Ft-os hagyományt alakított ki az ott szolgálatot teljesítő egyenruhás gárda. Tehát itt adtál 100 Ft-ot. A fülkében ülő pecsételő, ha szerencséd volt beérte 200 Ft-tal. Ha volt szándékod többször is jönni, akkor célszerű volt a vámosnak is adni egy kettőszázast. Az átkelő területéről ki is kellett jutni. Míg két sorompó volt, addig illett 2 X 100 Ft-tal leróni tiszteletedet a katonák irányába. Hogy itt miért? Mert akinek itt nem adtál, az holnap máshol állt és nem felejtett el.
Vissza ugyanez volt a divat, csak belépett a képbe az „ökológus” és annak is járt a százaska. Gyakorlatilag az átkelőknek akár 1000- 1500 Ft-jába is belekerült az illeték, amit magánzsebekbe rótt le.
 
Persze rögtön más volt a tarifa, ha valaki naponta átjárt. Ha soronkívüliségre vágytál, az is többe fájt.
 
Lehetett a hírek szerint bukta többször is, mert a százaska egyre ritkábban hangzik el. Inkább „ráutaló magatartással élnek”, és csak a régi motorosoktól merik nyíltan elkérni. Pontosítok: ha adják, még nem láttam olyan egyenruhást, aki visszaadta volna. Ismét pontosítok: láttam visszautasított százaskát, de szöveges kiegészítéssel: most ne, ellenőrzés van!
 
Mi a helyzet napjainkban? Meglepetés.
Van „Panaszok és javaslatok” doboz, lakattal lezárva, gondolom azért, hogy a szolgálatot teljesítők ne jussanak hozzá. Kérdőívet mellékeltek. Két nyelven, saját állampolgáraikat is embernek tekintve. A következő szöveggel:
 
TISZTELT URAM (HÖLGYEM)
A vámvizsgálat minőségének és hatékonyságának javítása, valamint a korrupció visszaszorításának érdekében az országos vámszolgálat felkéri Önt, hogy vegyen részt az állampolgárok anonim közvéleménykutatásában.
 
A kérdések a következők:
  • Milyen gyakran lépi át Ukrajna határát? (először; ritkán; gyakran)
  • Milyen módját választja leggyakrabban a határátlépésnek? (szg; autobusz; vasúti; légi; vízi; egyéb)
  • Történt-e Önnel szemben a vámvizsgálat során szakszerűtlen (durva) fellépés az ukrán vámszolgálat munkatársai részéről? (igen; ha igen, akkor melyik átkelőn, vámhivatalban?;nem)
  • Szüksége volt-e Önnek, esetleg rokonainak, ismerőseinek az utóbbi időben ún. „borravalót” adni az ukrán vámszolgálat munkatársainak? (Igen; Ha igen, akkor melyik határátkelőn, vámhivatalban?; nem)
  • Szüksége volt-e Önnek igénybevennie a vámhivatal, illetve Ukrajna Országos Vámhivatalának „bizalom telefonvonalánát”
 
Legyen szíves a kitöltött kérdőívet dobja be a dobozba, amelyen a „panaszok és javaslatok” felirat szerepel. Amennyiben jogtalan intézkedést tapasztal a Vinogradovói Vámhivatal munkatársai részéről kérjük Önöket hívják fel a „bizalom telefonvonal” 8-243-2-34-15 számát
KÖSZÖNJÜK AZ EGYÜTTMŰKÖDÉST.
 
 
 
Örömmel fogadtam a nálunk már a minőség és annak biztosításával foglalkozók által az életünk több területén bevezetett kérdőíves megoldást. Nem is vagyok hajlandó foglalkozni az esetleges helyesírási hibákkal és a stilisztikájával. Egész egyszerűen üdvözlöm a kezdeményezést.
Kívánom szomszédunknak, hogy ne legyen kalandtúra hozzájuk látogatni! Kívánom, hogy a határon itt átkelők minél hamarabb tapasztalják, milyen érzés emberi körülmények között utazni a két ország között!

 

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna korrupció kérdőív vám luzhanka

A bejegyzés trackback címe:

https://artaban.blog.hu/api/trackback/id/tr211659312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása