HTML

Artaban blog

"Pedig így szólt az ígéret a múltból: - "Valahol! Valamikor! Valami!" Hitték a bölcsek, hitték a hívők, - mióta élünk, e hitetést hallani. De már reánk tört a tudás: - Valami nincs sehol!" Váci Mihály: Valami nincs sehol

Friss topikok

  • Véleményterrorista: A cím akár a következő is lehetett volna: "bolond lyukból bolond szél fúj" (2010.11.21. 19:54) A kezemet figyeljék! Csalok.
  • Hernyótalpas szőlőbányász: Nincs kegyetlenebb fegyver a nyilvánosságtól, a humortól... (2010.11.20. 13:10) Vegyél fel a listádra!
  • Vers mindegykinek: Még kér a nép... Lesz még vers? (2010.11.20. 13:07) Népnemzeti vers

"Valahol Európában! "- olvasói levél

2010.03.09. 07:48 Artaban

Olvasói levelet kaptunk, kérve a megjelentetést. A kérésnek eleget teszünk, kommentár nélkül:

 

 

"Valahol Európában! "

Nagy ellenzéki pártunk bölcs és nagy vezére valamikor meghirdette többször is emlegetett szlogenjét: "3 gyerek, 4 kerék, 5 szoba"

Lehet, hogy a számokra nem pontosan emlékszem, de tudom, hogy a többségnek, köztük nekem is, csak bizonyos százalékban sikerült a tervet megvalósítani úgy, hogy két kerék, két gyerek két szoba (talán a FIDESZ hívek tudják, hogy lehet a száz százalékot elérni). A két kerék a biciklimé!
 
Ezért érintett engem is és nagyon sok térségünkben élő sorstársamat érzékenyen, amikor a Fehérgyarmat- Zajta vasútvonalat megszüntették. Tőlünk itt Szatmárban-az Európai Unió teljes jogú tagjaikén „újra elvettek valamit”. Azt ígérték, hogy a megszűnt vonatjáratokat autóbuszokkal pótolják. Fehérgyarmaton ez nem így történt. Képzeletbeli utazásra hívom azokat, akik hozzám hasonlóan nem rendelkeznek a "négy kerék" luxusával. Péntek délután- hazautazás a távol tanuló diákoknak. Nyíregyháza-Debrecen Mátészalka. A buszjáratok zsúfolásig tömve, ha szerencsés, ha felfér a járműre jól járt, Ha nem........
 
Azok az  egyetemisták, főiskolások, középiskolások, akik nem érkeznek Fehérgyarmatra 18 óráig, már nem tudnak hazamenni, ugyanis az utolsó vidéki buszok 1820 kor elmennek. Hasonló a helyzet vasárnap a visszautazáskor. A vidéki buszok 1520 körül érkeznek be a buszpályaudvarra. Gondolom mindenki tisztában van az autóbusz pályaudvar és a vasútállomás közötti távolsággal. A délutáni budapesti vonat 1545-kor indul Fehérgyarmatról, próbálták már ezt a távot nehéz utazótáskákkal, csomagokkal megtenni? Elég vajon 20-25 perc arra, hogy egy jó futás után még jegyet is váltsanak  és fel is szálljanak a vonatra? A sportosabb diákoknak talán igen, de utaznak (utaznának) itt kisgyerekesek és idősek is. Olyan nagy dolog lenne (és többletkiadás a Volánnak, ha Kisar, Nábrád, Szatmárcseke, Tiszabecs irányából érkező és oda induló buszjáratok legalább pénteken és vasárnap délután lemennének a vasútállomásra, esetleg helyi járatot indítana. Szerintem csak odafigyelés, szervezés kérdése, ami egy térségi országgyűlési képviselőtől elvárható, aki mellesleg a város polgármestere is!
 
Más.........
A négy kerékkel nem rendelkező faluban élő embereknek is lenne igényük például arra, hogy néha-néha elutazzanak Budapestre. Ha megnézik a menetrendet, rájönnek, hogy esély sincs arra, hogy ezt az utat egy nap alatt lebonyolítsák. Hogyan jusson el valaki például Túristvándiból a hajnali vonathoz? Hogyan menjen este tíz után haza? Fogadjon taxit? Kérjen meg egy ismerőst? Egyszer-kétszer biztosan segít valaki, sokadszorra már kellemetlen. A falusi gyerekek számára nagy élményt jelentett egy-egy iskolai kirándulás, hiszen szervezett keretek között juthattak el hazánk szép tájaira. Vidéki iskoláink többségének (és a szülőknek) nincs pénzük arra, hogy autóbuszt béreljenek. Vonattal sok helyre el lehetett jutni, így mehettek falusi gyermekek a Parlamentbe, ülhettek villamosra, metrózhattak. Most ez a lehetőség is elszállt.
 
Más........
Próbáljanak meg vasárnap délelőtt" csak Fehérgyarmatra" bejutni vidékről. Lehet reggel 6- előtt, vagy délelőtt 11 után. Közben nincs járat. Európa!!!!! Fehérgyarmaton néha rendeznek színházi előadásokat. Be lehet jutni a délutáni buszokkal, az előadás végén haza lehet gyalogolni. Így nem csak a szellemet tápláljuk, a testet is eddzük!
 
Más......
Térségünkben méltán váltak híressé országosan és határainkon túl is színvonalas fesztiváljaink. Évről-évre számtalan turistát vonz Túristvándiba a halászlé csábító illata, Milotára a dió kopogása, a Szenkeparti Nagyvásár kavargó forgataga Penyigére, az üstökben fortyogó szilvalekvár Szatmárcsekére. Meg tudják-e mondani, hogy Zajtából, Hermánszegről, Nagyarból el tud-e jutni ezekre a helyekre az érdeklődő autóbusszal? Mért nem kapják meg az itt élők a rendezvények ilyen módon történő meglátogatásának lehetőségét? Eszébe jutott-e valakinek, hogyan jutnak el azok a turisták a fehérgyarmati vasútállomásról Tiszabecsre, akik nyári szabadságukat hátizsákkal, sátorban a Tisza partján szeretnék tölteni?
 
Tilky Attila Úr,  a FIDESZ nagyhatalmú országgyűlési képviselője megbízatása négy éve alatt azon kívül, hogy látványosan tüntetett a vasútállomáson (amit a Hír tv többször is sugárzott népszerűsége növelése érdekében), mit tett a helyzet javítása érdekében? Tett-e egyáltalán a térség falvaiért valamit? Vajon Fehérgyarmat és Budapest között autózva eszébe jutottak-e azok az itt élő emberek, akiknek ez a problémája? Azt a kérdést is megkockáztatnám ismeri-e egyáltalán a helyi közlekedési viszonyokat. Kétlem!
Lehet, hogy nem csak a látványos kivonulásokban (vasútállomás, Parlament) kellet volna a megoldást keresni, hanem tettekben is?
 
Talán egyszer megkapjuk erre a kérdésre is a választ! Április 11-én? Itt élünk, így élünk 2010-ben Szatmárban az Európai Unió teljes jogú tagjaiként" Valahol Európában"
Lehetne ez az élet MÁS?!

 

 

16 komment

Címkék: máv volán szatmárcseke fehérgyarmat kisar zajta tilki attila

A bejegyzés trackback címe:

https://artaban.blog.hu/api/trackback/id/tr821823127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artaban · http://artaban.blog.hu/ 2010.03.22. 13:58:29

Kominak üzenem! Véletlenül töröltem hozzászólását, kérem, küldje el még egyszer! Elnézését kérem!

fórumoskomi 2010.03.22. 20:54:26

@Artaban: Artaban! Semmi lényegeset nem írtam. Egyelőre szemlélődöm, de az biztos, hogy érdekes beszélgetések folynak itt.

Artaban · http://artaban.blog.hu/ 2010.03.22. 21:03:46

Kérlek, ne haragudj rám. Megvan a postafiókomban a hozzászólásod, csak hibáztam, és nem akarom saját nevemben feltenni, mert úgy nem hiteles.
Lényeges dolgokat írtál, efelől ne legyenek kétségeid!
Ha kívánod, akkor átküldöm az általam törölt hozzászólásodat, ha adsz egy e-mail címet!

fórumoskomi 2010.03.23. 16:57:40

@Artaban: komi@euromail.hu. Most igazán azt nem tudom, hogy hova keveredtem. Tudom, tudom, "valahol Európában vagyok, de angliai a kresz szabály, vagy Magyar a körforgalomban?

fórumoskomi 2010.03.24. 07:10:50

@Artaban: Akkor elküldöm mégegyszer: "Amit ti vonatnak neveztek én vicinálisnak
> is nagyon méltányosan. Itt teljes infrastruktúra probléma van. Amíg
> nincsenek munkahelyek, addig hiába várunk bármilyen felemelkedésre.
> Nincs érdekérvényesítés, nincs befolyás keresés (lobbi), leépülés van
> még akkor is, ha új burkolatot kaptak a járdák. persze lehet azzal
> érvelni, hogy ez általános jelenség, de minek. Ettől még itt ugyanolyan
> a szegénység és kilátástalanság."

Egyszóval ez a poroszkáló (futva leelőzöm) vasparipa maximum jelképnek alkalmas, de józan ember számára nem bír jelentőséggel. Mondhatnám azt is, hogy a XXI. században 3 óra alatt megtenni a Fehérgyarmat - Nyíregyháza távolságot már idejét múlt. Fontossági sorrend kellene. Valódi fontossági sorrend, ami megmutatja, hogy városunk fejlődik.

fórumoskomi 2010.03.24. 07:17:00

@Artaban: Számomra mégfontosabb dolgot kihagytam! Tisztelt város lakók!
A központban elkészült körforgalom szerintem jelképe a településnek. Mi nem egyhelyben állunk ezt határozottan kijelenthetem, mi egyre csak fokozzuk és fokozzuk a tempót, úgy, hogy ebbe már bele vagyunk szédülve. Miért?, mert körforgalom az, amiben levágjuk eszeveszett vágtánkat. De hálisten Kürt Gyarmat it tajúja ennek... Nézi és mosolyog... szerintem nem erre számított...

Kopogtató 2010.03.24. 08:15:35

@fórumoskomi: fokozzuk a tempót? igaz lehet. Körbe és körbe...Nem ezt nevezik helyben járásnak?

Tudod, min röhög a város 1 része?

A négy éve a parlamentben is ülő képviselőnek ekkora molinóra van szüksége, hogy megismerjék az arcát! Fölösleges pénzkidobás. Csak azt kellene felsorolni, mit tett a térségért!

Lehet, hogy a molinó mégis jobb megoldás?

fórumoskomi 2010.03.24. 20:40:52

@Kopogtató: Látom kopogtató, te aztán nem kertelsz, de a másik oldaliak, vagy mondhatnánk az elődeit, ők mit tettek? mindannyian ugyanannyit tettek.
kérdés csak az, hogy ez mindíg így marad-e, vagy lesz végre egy vitéz, aki tesz is és őrá esik e majd a választása a többségnek.
Arról beszéljünk, hogy mit kellene tenni, talán vicinális mentő programot támogatni, hisz kihaló álatfajta az olyan. Mondd, szerinted mihez fogjon az új vitéz?

Kopogtató 2010.03.24. 21:25:27

@fórumoskomi: tetszik, nem tetszik, először nyerjen! Hogy új lesz-e, az majd elmálik...
Bár ha a plakát jelszót nézem, akkor újnak kell jönni, mert ITT AZ IDŐ! Szerintem ez felhívás a változásra!

Ötletem számtalan, de nem osztom meg a jelöltekkel, mert most úgyis megígérné a teljesítését egyik, másik.

Másik oldal, vagy elődei:
bármennyire fáj az igazság
- tudod, amiből elveszett az I-,
de 8 éve a jelenlegi trónol városunkon! És bizony számtalan fórumon elmondja, hogy nyolc éve romokban hever Szatmár! Igaz, nem tom, mióta, de csak fityiszes képviselője van a térségnek!

Kopogtató 2010.03.24. 21:42:46

@fórumoskomi:
bocs: anélkül, hogy bárkit védenék, védje meg magát mindenki, de te is ki tudnád egészíteni a sort:

- új Szamos híd,
- Kórház- amit 2006.12.18-án a név szerinti szavazáson a térség országgyűlési kép nem viselője, nem szavazott meg súlyponti kórháznak,
- Bárdos Iskola felépítése,
- Szakmunkásképző+ sportcsarnok felépítése,
- Szakközépiskola felépítése,
- közlekedési lámpa,
- strandfürdő léte, amit 8 éve már tervez a jelenlegi sas fejleszteni, miközben már az ország betelt gyógyfürdővel.
- központi körzeti orvosi ügyelet, védőnői szolgálat kialakítása, TÖRVÉNYES működtetése,
- Bíróság épületének felépítése,
- ÁFOR kút városközpontból való kiköltöztetése,
- Autóbusz pályaudvar építése,
- Kölcsey Iskola felépítése,
- városi úthálózat teljes aszfaltozása,
- Akácfa, Gábor Áron utca nyitás,
- aktív sportélet.

első minden és mindenki életében a meglévő értékek megbecsülése, és azokra építve lehet/kellene fejleszteni. Nézd meg a régi bíróság/földhivatal épületét, a volt MHSZ épületét... Vagy a polgármesteri hivatal körül a baleset veszélyes, törmelékes járdát! (de lökött vagyok- az önkormányzati választás előtt, figyeld meg, meg lesz csináltatva!)

fórumoskomi 2010.03.25. 10:41:03

@Kopogtató: Tegnap belefogtam, hogy válaszolok, de aztán nem küldtem el. Mégis reagálok a meglátásodra, de alapvetően másként látom, mint te a dolgokat.
- Engem aztán nem érdekel, hogy az 5-6 ezer Ft fizetésű bírók holdolgoznak.
- Aktív sportélet?, miről beszélsz, hisz a számlájukat nem tudják az emberek fizetni, nemhogy jegyet venni egy rangadóra.
- Utcanyitás? Tisztában vagy vele, hogy a dekonjunktúra alján a mély depresszió idején mi történik? Szociális válság. Milyen áron fogják tudni az általad említett utcák lakói megtartani a házukat a bankokkal, szolgáltatókkal szemben, ha nem fizetik a tartozásaikat?

Szóval a fontossági sorrenddel van a baj azzal, hogy először fel kell lendíteni a városunk gazdasági életét. Ebben van, lenne kulcsszerepe e végvári vitéznek.
Az uthálózattal kapcsolatban egyetértek, de ez is csak hatod rangú.

fórumoskomi 2010.03.25. 10:54:42

@Kopogtató: Most akkor én következem, hogy leírjam hogy látom a dolgokat, mert a múlton változtatni már úgy sem tudunk.
- az ipari parkot ki kell terjeszteni a Szatmári utcára is. Vicc, hogy a város legnagyobb ipari létesítményei elesnek a legfontosabb EU-s pályázati lehetőségektől, mert nem ipari parkban működnek. Főleg a fejlesztő, HEFOP, INTERREG pályázatokra gondolok. (hajrá végvári vitéz!!!)
- Recykling, vagy inverz logisztika, mond neked valamit és a zárt láncú gazdaság? Karizmatikus vitéz kell itt végváron, vagy igazi gazdasági szakember? Exibicionista, vagy pancser?, mindegy csak tolja egy párt?

fórumoskomi 2010.03.25. 11:07:43

@Kopogtató: Saját szememmel láttam 10 fölötti céget, aki hírdetésben telephelyet keresett. Nézd meg a nyírbátori vitézt. Igaz panaszkodnak az ottlakók, mert derogál nekik dolgozni, de csaknem újáépítette a várost és legalább ezer új munkahelyet teremtett. Ezeknek nem kell segély, sem közmunka és a családban, ha minimál bér van is 2 dolgozóval akkor is 140 e Ft/hó.
- Nekünik a karizmatikus vitéz sem jó, mert mi a "kommunizmus idején kommunistábbak voltunk a kommunistáknál, most a kapitalisták idején kapitalistábbak vagyunk a kapitalistáknál" (idéztem egy önkörmányzati képviselőt)
- Olyan vitéz kell, aki elindítja a munkahely teremtési folyamatot, de a kutyát sem érdekli, hogy mennyire meggyőzően tud beszélni.
- A vicinális megmentő program pedig hülyeség. Ide egy teljesen új villamosított vasútvonal hálózat kell. EU-s forrás lehet, csak menni kell utána, lobbizni kell és az említett cégek is tudnak ebben pozitív hatást gyakorolni. (majd folytatom)

fórumoskomi 2010.03.25. 13:08:06

@Kopogtató: Aztán az informatika világában igazán nincs jelentősége, hogy Amerikában laksz, vagy a Komi köztársaságban. Virtuális vállalatok hada alakult és tömbösült. Példának okáért itt van a hozzánk egyik legközelebb eső Kárpát Euro-régió Klaszter. Egyetlen baja van, hogy ipari park bázisú. A működése a finanszírozása, a csatlakozási lehetőség hozzá ipari parkokból lehetséges és önkormányzati együttműködés is kell hozzá.
Ehhez képes a vicinális, olcsó játék hülye gyerekeknek. Mit lehet továbbá mondani az egészségtúrizmusról? Fél magyarország jobbnál jobb wellness beruházásokon van túl, mig picinyke városunkban nincs olyan hely, ahová jobb érzésű család, két 10 év alatti gyermekkel be mer ülni este vacsorázni. Itt volna szerepe a kapcsolt vállalkozásoknak. Amíg az Önkormányzat hatóságot játszik és paternalista magatartással nem pedig vállalkozói szerepben jelenik meg, addig nincs miről beszélni. (hajrá végvári vitéz!)

Kopogtató 2010.03.25. 17:06:31

@fórumoskomi: a múltról kérdeztél, én abban próbáltam kötetlenül néhány dolgot felsorolni, ami a régiek részéről fejlesztésnek is felfogható.
A jelen és főleg a jövő feladatairól kicsit nehezebb sorrendet felállítani, nekem nehezen is megy!

Az összes, amit leírtál, még átolvasásra vár, de csak átfutva is az a benyomásom, hogy tudod, miről beszélsz!
Vitaalapnak, továbbfejlesztendő ötletnek tökéletes elképzelések!

Fejes Attila · http://fejesattila.blog.hu/ 2010.09.19. 09:39:25

Kedves "fórumoskomi"!

Ha nem zárkózik el előle, szívesen felvenném Önnel a kapcsolatot!
fejesat@citromail.hu
süti beállítások módosítása